Čišćenje i dezinfekcija vrućom parom

Uređaj za parno čišćenje koristi vodenu paru za čišćenje i dezinfekciju površina. 

Postupak je dovoljno učinkovit da dezinficira ili čak sterilizira površine. 

Para se pokazala učinkovitom u borbi protiv plijesni, bakterija, virusa i drugih oblika bio-kontaminacije, odnosno bioloških opasnosti u koje spadaju razni bacili, bakterije i virusi kao što je i COVID-19 (SARS-CoV-2) coronavirus.

U usporedbi s kemijskom dezinfekcijom, parna obrada manja od jedne sekunde ima sličnu razinu dezinfekcije kao s 10-ppm natrijevim hipokloritom (izbjeljivač) u 10-20 minuta kontaktnog vremena.

Para se proizvodi na visokim temperaturama od 150-180°C da bi se stvorila vodena para pod pritiskom od cca 10 bara.

Sposobnost čišćenja sa parom temelji se prvenstveno na toplini. 

Para se nanosi na površine, nakon čega se površina prebriše, usisava ili se može tako pustiti.

U ovom se procesu koristi malo vode u usporedbi sa npr. uređajima za čišćenje tepiha ili drugim uređajima za čišćenje koji troše puno tople vode.

Upravo zbog niske vlage kao karakteristike parnih čistača, to ih čine prikladnima i za uporabu unutar zgrada i stanova.

Parni čistač je također primjer ” zelenog čišćenja ” jer ima sposobnost uništavanja klica te dezinficiranja, često bez upotrebe kemijskih dezinfekcijskih sredstava. 

Također je vrlo učinkovita metoda za uništavanje grinja, stjenica i njihovih jajašaca u tepisima, posteljini i presvlakama.

Obzirom da metoda čišćenja parom ne zahtijeva upotrebu dodatnih kemikalija za čišćenje, često se koristi u hipoalergenim okruženjima što rezultira boljom kvalitetom zraka u zatvorenom.

Prema rezultatima istraživanja (American Journal of infection control ; study of Department of Environmental Health Sciences, School of Public Health, University of Michigan, veljača 2020.), pokazalo se da je učinkovitost metode parnim čišćenjem tretmanom parom u 3 sekunde, površina u zdravstvenim ustanovama koje su pretežito onečišćene bakterijskim sojevima – Escherichia coli, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus, veća od 99,95%.